N2People maakt zich hard voor goede huisvesting arbeidsmigranten

N2People maakt zich hard voor goede huisvesting arbeidsmigranten

Internationale uitzendkrachten die via N2People werken moeten zich bij ons bedrijf, als personele dienstverlener in de branches Automotive – Techniek en Logistiek, “thuis” voelen, veilig voelen en gewaardeerd voelen. Daar hoort een certificeringsplicht bij voor uitzenders, inspanningen om uitzendkrachten op te leiden en zeer zeker ook goede en gecertificeerde huisvesting! Reden om dat tijdens een recent ABU-ledenoverleg nog eens te benadrukken!


Nieuwe Wet goed verhuurderschap in de maak

Met het wetsvoorstel Goed verhuurderschap wil de regering ongewenste verhuurpraktijken voorkomen en tegengaan. Het doel is woningzoekenden, huurders en arbeidsmigranten beter te beschermen. De ABU, NBBU en LTO hebben gezamenlijk een inbreng geleverd op het wetsvoorstel.

“De arbeidsmigrant is geen tweederangsburger, zoals Emile Roemer terecht stelde. We staan daarom met elkaar voor twee belangrijke opgaven: zorgen voor voldoende én goede huisvesting,” zegt Martijn Balster, wethouder Volkshuisvesting bij de gemeente Den Haag en lid van de VNG-commissie Ruimte Wonen en Mobiliteit. “Het debat moet in een versnelling komen en ik hoop dat de Wet goed verhuurderschap zal leiden tot een kwaliteitsimpuls in huisvesting. Het is nodig dat partijen die aan arbeidsmigranten verhuren aan fatsoensnormen gebonden kunnen worden. Er gebeurt al veel goeds, met name door ABU-leden. Maar helaas komen we ook nog steeds hele schrijnende situaties tegen. Het is daarom goed dat gemeenten straks een instrumentarium hebben om ongewenste huisvestingspraktijken te voorkomen.

“Als opdrachtgevers gebruikmaken van een locatie die niet-SNF-gecertificeerd is, dan mogen ze daar best op afgerekend worden.” Aldus Eric Nabuurs, directeur van N2 People.


Betere controle

“Het mag duidelijk zijn dat ieder ABU-lid voor goed verhuurderschap staat,” zegt Eric Nabuurs, directeur van N2 People. “Een verhuurvergunning juich ik toe, omdat het voor duidelijkheid zorgt. Maar wat worden precies de criteria? De commissie-Roemer wil graag dat arbeidsmigranten een eigen, afsluitbare slaapkamer krijgen. Een deel van de huisvesting voldoet al aan deze standaard. In veel gemeenten lukt het echter niet om nieuwe huisvesting te realiseren. De vrees van de ABU is dat deze maatregel dan juist gaat zorgen voor een groter huisvestingstekort.” Volgens Nabuurs zou er nu ook al veel gedaan kunnen worden om misstanden tegen te gaan. “Maar helaas gebeurt dat niet. Ik hoop dat de nieuwe wet vooral leidt tot betere controle. Alle ABU-leden werken met het SNF-keurmerk. Maar slechts een kwart van alle huisvestingslocaties voor arbeidsmigranten is gecertificeerd. Maken opdrachtgevers gebruik van een locatie die niet-SNF-gecertificeerd is? Dan mogen ze daar best op afgerekend worden.”
Bron ABU Uitzendwerk 12 dec jl.